Klockresan

Klockresan – en självstyrelsehistoria för barn

 

Skådespelare: Barn i åldrarna 10–12 år

Längd: 50 min

Manus och regi: Eva Sjöblom

Målgrupp: Barn och unga/undervisningsmaterial

Projektägare: Kulturföreningen Katrina

Premiär: Bio Savoy, Mariehamn den 28 oktober 2023

 

Filmen Klockresan – en självstyrelsehistopria för barn, bygger på Musikteatern Barnasinne (manus och regi Eva Sjöblom) som var en del av firandet av Åland 100 år av självstyre. Teatern som genomfördes av barn för barn, hade premiär på barnkonventionens dag den 20 november 2022. I den lyftes viktiga historiska händelser fram, avgörande för det Åland vi upplever idag.  

 

I filmen, liksom i teatern, bäddas händelserna in i en fantasifull ramberättelse. Den 11-åriga Fideli från 1922 hamnar fel i tiden. Hon möter Saga och Hugo, lika gamla, men från 2022, på den gemensamma skolvinden. Ett gränsöverskridande möte uppstår där begrepp som tid och rum ifrågasätts och där den ”osynliga” plötsligt blir synlig och får en röst. Mammalängtan, utanförskap och mobbingens vardag, byts mot en stark gemenskap mellan de tre som plötsligt befinner sig på en resa. En fascinerande färd som möjliggörs av en gammal skolklocka. Osynliga för alla som inte sett döden i vitögat, deltar barnen i de dramatiska händelserna och påverkar deras utgång ibland.

 

Klockan med sina gamla inpräglade symboler styr färden och ställer krav. Symbolerna ger möjlighet att resa i tiden, men språket är latin: Timeo, dimitte, pax, gratiam, familia, amare, domi och continua contextu. Av spöket Metta får de ordens betydelse förklarade och en pusselbit i taget tvingar dem gradvis till insikt. Men tjusningen över att kunna förflytta sig i tid och rum, kantas av hemlängtan. Ensam är inte stark, men tillsammans hittar de tillbaka till sina respektive århundraden. Hem till sig själva – fyllda av ny kunskap med blicken riktad framåt.